معرفی بهترین مسیرهای پیاده روی در ایران
به گزارش وبلاگ روشینا، اگر برای طبیعت گردی های ناب آماده اید و کار با ماشین زمان را دوست دارید؛ ما را تا انتهای این نوشته همراهی کنید. بهترین مسیرهای پیاده روی در ایران به طور دقیق فهرست می شوند. دسته اول در فصل های گرم؛ سرما هدیه می کنند و دسته دوم در فصل های سرد؛ گرما می بخشند.
آنهایی که تجربه دنیاگردی دارند می دانند که در سراسر این کره خاکی، کمتر کشوری پیدا می شود که مثل ایران، در یک روز و یک ساعت از سال، چهار فصل باشد و با سفر به هر گوشه آن، بتوان در آب و هوایی متفاوت قدم زد و پیاده روی کرد. اگر قدر و اهمیت این ویژگی را بدانیم؛ مانند این است که یک ماشین زمان در اختیار داریم. تجسم کنید که امروز در دفتر اداره خود نشسته اید و غروب دلگیر زمستان، هوای آلوده، بوق و ترافیک شهر خاطرتان را سخت آزرده است. با یک مرخصی دو روزه می توانید به جنوب کشور بروید، پایتان را در ماسه های گرم ساحلی فشرده و این فصل سرد را با آفتاب دلپذیر تابستان معاوضه کنید. مشابه همین امر در گرمای تابستان وجود دارد و رشته کوه های البرز و زاگرس سخاوتمندانه سرمای زمستان را به حاضرین فصول گرم هدیه می کنند.
دسته اول؛ فرار از گرما و پیاده روی در هوای دل انگیز بهاری
با تقریبی خوب، به لطف دو رشته کوه البرز و زاگرس، نیمی از ایران شرایط کوهستانی دارد. کار جالب تر می شود وقتی بدانیم بیش از هزار و پانصد بلندی با ارتفاع بالای سه هزارمتر، از ایران یک کشور خاص و منحصربه فرد در سطح دنیای ساخته است.
در صورتی که داوطلب استشمام هوایی خنک و مطبوع، آبشارهای بلند، تپه های سرسبز و دره های پر از گل هستید؛ باید در اوایل هر سال راهی رشته کوه های شمالی یا غربی ایران باشید. در سطرهای زیر، به چند نمونه از بهترین راستاهای پیاده روی بکر و وسوسه انگیز، در دل رشته کوه های ایران اشاره می کنیم.
1. کوه های تالش
استان های زنجان، اردبیل و گیلان، میزبانی از رشته کوهی را به عهده دارند که به تالش معروف است و با دو قله معروف خود، تیلار و باغرو، به عنوان یکی از مهم ترین مقاصد پیاده روی و کوهنوردی ایران مطرح است.
کوه های تالش زیبایی طبیعت و جاذبه فرهنگ های گیلکی و آذری را توامان دارند و اگر با یک تیم یا تور حرفه ای همراه شوید؛ این امکان وجود دارد که از ساحل دریای مازندران به جنگل های گیلان بیایید و پس از ملاقات با روستانشینان شمالی، دامداری آن ها در کوهپایه های تالش را نظاره کرده و از آنجا راهی ارتفاعات اردبیل، چشمه آنا بولاغی و دریاچه نئور شوید.
اگر از نظر زمانی با محدودیت روبرو بودید، مقصد اصلی خود را شهر تالش قرار دهید و در همان حوالی، سراغ پارک ملی هیرکانی، ورزان، ییلاق سوباتان، پارک جنگلی گیسوم، رودخانه گرگان رود، دریاچه سراگاه، پارک جنگلی سیاه داران و منطقه دوخاله را بگیرید. حدفاصل تالش به سمت هرکدام از این جاذبه ها، به خودی خود یکی از بهترین راستاهای پیاده روی در ایران خواهد بود؛ اما اگر فراغ بال داشتید و برای برنامه های هیجان انگیزتر و چند روزه آماده بودید؛ از هیات کوهنوردی تالش برنامه تورهای تخصصی را دریافت کنید و جایی برای بازدید از زیبایی های کوه تالش در استان اردبیل و حوالی خلخال نیز باز کنید؛ از این کار پشیمان نخواهید شد.
2. کوه های سبلان
در صورتی که در برنامه تالش مجال حرکت به سمت اردبیل دست نداد؛ می توانید در سفری اختصاصی؛ کوه های سبلان را میزبان پیاده روی، کوه نوردی یا طبیعت گردی خود کرده و از زیبایی سومین کوه بلند ایران با ارتفاع بیش از چهار هزار متر لذت ببرید. ترک ها به سبلان، ساوالان می گویند و فراوانی از بومیان براین باورند که زرتشت از این کوه مبعوث شده و به همین خاطر، آن را مقدس می شمارند.
فارغ از این باورها که هاله ای مرموز و عرفانی به دور کوه می کشد؛ آتشفشانی بودن، دشت ها و دره های تزئین شده با لاله های سرخ، آبگرم های قرار گرفته در دامنه، عطرگیاهان دارویی نظیر میخک و گل گاو زبان، بافت جانوری گوناگون و غنی متشکل از خرس و روباه و خرگوش، تندیس طبیعی عقاب شکل جبهه غربی قله و دریاچه زلالی که از آب برف تغذیه می شود؛ چیزهایی نیستند که به راحتی در یک جغرافیای محدود، در نقطه ای دیگر از ایران یافت شود.
اگر طبیعت گرد حرفه ای هستید و از کوهنوردی سررشته دارید که هیچ، اما در صورتی که برای سفری تفریحی سراغ بهترین راستاهای پیاده روی در ایران می روید؛ توصیه ما این است که در روزهای گرم تابستان راهی اردبیل و کوه های سبلان شوید تا هم راستا پیاده روی برف چندانی نداشته باشد؛ هم دریاچه یخ زده نبوده و امنیت کمپ کردن و پیاده روی در راستا از طریق کوچ نشینان تامین شده باشد.
البته، اگر قصد دارید بخش زیادی از سفر را با اتومبیل شخصی طی کنید و در فواصل کوتاه به پیاده روی بپردازید؛ یا اینکه جنبه کمپ کردن در طبیعت برای شما چندان پررنگ نیست، برای آب گرم به سمت سرعین حرکت کنید، برای اسکی به سی کیلومتری سرعین رفته و در روستای آلوارس یکی از مجهزترین پیست های ایران را مشاهده کنید و در آخر، حتما به پل معلق مشگین شهر سرزده و اگر دلش را داشتید؛ روی آن قدم بگذارید. هر گوشه از کوه های سبلان برای شما خاطره های هزارساله خواهد ساخت.
3. علم کوه و تخت سلیمان
آنهایی که در نیمه شرقی کشور زندگی می کنند و سفر به شمال غربی برایشان امری سخت به نظر می رسد؛ برای پیاده روی در فضایی سرد و ییلاقی، باید به جایی بین چالوس و کرج، در حوالی کلاردشت مراجعه کرده و سراغ علم کوه و تخت سلیمان را بگیرند. توجه داشته باشید که صعود به قله چهارهزار و هشتصد متری رشته کوه البرز کار ساده ای نیست و حداقل یک کوهنورد حرفه ای در تور یا گروه می خواهد (صعود بین دو الی سه روز به طول می انجامد)؛ اما لذت بردن از منظره، حضور در دشت و دامنه منتهی به قله که با پوشش گیاهی چوبک و گون و حیات جانوری کبک، خرس، پلنگ، روباه و بز غنی شده؛ برای همه فوق العاده دلپذیر خواهد بود.
همانند قصه سبلان و زرتشت، علم کوه و تخت سلیمان نیز افسانه ای مذهبی را به دوش می کشد. اینطور که محلی ها می گویند؛ شرط ملکه صبا برای وصال سلیمان، یافتن بلند و سردترین نقطه سرزمین تحت فرمانش بوده و پس از شکست تمامی حیوانات دراختیار سلیمان، هدهد تلسم شکسته و پس از دو روز این قله را به پیامبر معرفی می کند.
توجه داشته باشید که بهای مشاهده زیبایی آلپ ایران، قطع بودن خط اینترنت در بعضی نقاط است. در نتیجه، پیش از حضور در یکی از بهترین راستاهای پیاده روی در ایران، حتما تدابیر ایمنی را بیاندیشید و با یک گروه یا تور کارکشته راهی منطقه شوید.
4. دماوند
دماوند مهم ترین سمبل طبیعی ایران زمین، با پنج هزار و هفتصد متر ارتفاع، بام کشور به شمار میرود. برای بهره گیری از زیبایی این کوه، نیازی نیست که حتما با تجهیزات کامل کوه نوری، عزم دست و پنجه نرم کردن با ارتفاعات و یخ های سخت را داشته باشید؛ بلکه کافی است چیزی در حدود هفتاد کیلومتر از تهران فاصله بگیرید و انتخاب کنید دوست دارید جنگل ببینید یا غار، صورت خود را چشمه بشویید یا آن را در انعکاس دریاچه نظاره کنید. بسته به انتخاب شما، پیاده روی هایی چند دقیقه ای الی چند ساعته در انتظارتان خواهد بود.
چشمه اعلا در چهار کیلومتری دماوند، دشت مشا در شش کیلومتری، دریاچه تار و هویر در فاصله بیست و پنج کیلومتری، غار رودافشان در پنجاه کیلومتری و آبشارهای تیزاب و فرح افزا در یک و پنج کیلومتری شهر دماوند، هر یک می تواند میزبان پیاده روی و طبیعت گردی شما باشد.
اما اگر ورزیده هستید و آماده پیمودن کوه، در تابستان که هوا پایدارتر است، با تجهیزات کامل، یکی از چهار جبهه شمال، جنوبی، شمال شرقی یا غربی را انتخاب کنید و شانس خود را برای فتح دماوند امتحان کنید. البته، در نظر داشته باشید که حتما نیازی نیست تا قله بروید؛ بلکه با حضور جانپناه هایی در راستا صعود، این امکان وجود دارد که تا حد امکان به دیو سپید پای دربند ایران نزدیک شد.
5. دره طالقان
بدون اغراق، در هر بلندی رشته کوه البرز که وارد شویم؛ جز زیبایی نخواهیم دید. دره طالقان که در استان تازه تاسیس البرز واقع شده است و در فاصله نود کیلومتری کرج واقع شده، یکی از هیجان انگیز و بهترین راستاهای پیاده روی در ایران است.
اگر از ما می پرسید؛ در یکی از روزهای تابستان (تا اوایل پاییز)، راهی طالقان شوید و مقصد را دره سه هزار قرار دهید. پیاده روی بهشتی شما چیزی در حدود چهل کیلومتر خواهد بود و تا سه روز به طول می انجامد. از نظر ارتفاعی، کار را دره طالقان (روستای پراجان) آغاز می کنید؛ به تدریج در حدود چهارهزارمتر ارتفاع گرفته و دوباره به دره (سه هزار) باز می شد. رود، چشمه، آبشار، سبزه و آسمان آبی و پاک همراه شما هستند و چشماندازهایی مشاهده خواهید کرد که کمتر کسی در طول زندگی به چشم می بیند.
اگر با تور سفر کنید که برنامه از پیش چیده شده است؛ اما برای سفر شخصی و خانوادگی، باید کسی در جاده سه هزار به تنکابن منتظر شما باشد تا پس از اتمام پیاده روی، بی دردسر به شهر برسید. هرچند به دلیل حضور گربه وحشی، گرگ، خرس و دو پلنگ ایرانی، توصیه ما این است که حتما مجهز و با تیمی کامل این راستا را طی کنید.
6. زرد کوه
اگر موافق باشید، برای یافتن بهترین راستاهای پیاده روی در ایران دست از سر البرز برداریم و سراغ رشته کوه زاگرس در استان زیبای چهار محال و بختیاری برویم. زرد کوه با چهار هزار و دویست متر ارتفاع، پس از دنا، بلندترین قله زاگرس شناخته شده و نام خود را از خاک منحصربه فرد و زرد رنگش دریافت کرده است. دو رودخانه کارون و زاینده رود از دامنه این کوه سرچشمه می گیرند و انواع گیاهان دارویی در پستی و بلندی آن یافت می شود.
زیبایی طبیعی در کنار زندگی خالص و بی پیرایش عشایر کوهرنگ سبب شده تا همه ساله گروه های کوهنوردی و طبیعت گردی خارجی از سراسر دنیا مهمان زردکوه و دیدنی هایش باشند. آبشار کوهرنگ، دشت لاله های واژگون، آبشار شیخ علی خان، جنگل های بلوط، چشمه دیمه و روستای پلکانی سرآقا سید جاذبه های برجسته زردکوه به شمار می آیند. برای بازدید، پیاده روی و کمپ کردن، از شهرکرد به کوهرنگ حرکت کرده و از آنجا، قدم به قدم و گام به گام، از زیبایی طبیعت لذت ببرید. هرچند که بهترین زمان سفر به زردکوه بهار است؛ اما در زمستان می توانید روی ارتفاعات پر از برف آن برای اسکی حساب باز کنید.
دسته دوم؛ فرار از سرما و پیاده روی در هوای گرم تابستان
ماشین زمانِ طبیعت ایران تنها فصل های گرم را به سرد تبدیل نمی کند؛ گاهی می توان از سوز و تاریکی فرار کرد و با پیمودن چند کیلومتر، راهی تابستان شد. در نتیجه، اگر هوای پاییز و زمستان به شما نمی سازد و دوست دارید زیر آفتاب ملایم پیاده روی کنید؛ کافی است به جاذبه های زیر سر بزنید.
7. کلوت شهداد
در فصل های گرم، کلوت شهداد، قرارگرفته در استان کرمان، یکی از داغ ترین نقاط این کره خاکی است. اما روزهای همین کویر در فصل های سرد، مشابه تابستانِ سایر نقاط ایران خواهد بود. از آنجا که اختلاف دمای روز و شب در کویر بالا است؛ توصیه می کنیم ماه مهر را برای سفر انتخاب کنید؛ در این فصل، روزها از تابش آفتاب لذت می برید و شب ها نسیمی ملایم روح و روانتان را نوازش می دهد.
برای پیاده روی در یکی از بهترین راستاهای پیاده روی بیابانی ایران، باید خود را به کرمان رسانده و از آنجا صد کیلومتر تا شهر شهداد طی کنید. پس از آن، تنها چهل کیلومتر با کلوت های افسانه ای که به لطف بادهای صد و بیست روزه سیستان در طی قرن های متمادی به وجود آمده اند؛ فاصله دارید. اگر به دل کویر نمی زنید و از امکانات تعبیه شده نظیر اقامتگاه و آلاچیق های آماده در آبادی استفاده می کنید که هیچ، اما اگر بنا دارید حرفه ای پیاده روی کنید و زیر آسمان کلوت ها کمپ کنید؛ نیاز به مجوز و یک راهنمای حرفه ای دارید.
علاوه بر پیاده روی و مشاهده ظاهر منحصر به فرد کلوت ها؛ شترسواری، آفرود، درختچه های گز، رود شور میانه کویر که از بیرجند می آید و منظره بی بدیل ستاره های کویر آماده اند تا برای شما سفری فراموش نشدنی بسازند. در ضمنً، این جاذبه ها به جز شما، سالانه انبوهی دنیاگرد خارجی را به ایران می کشاند؛ در نتیجه، اگر زمان داشتید؛ شانس حضور را از دست ندهید.
8. کویر مصر
برای یافتن یکی دیگر از بهترین راستاهای پیاده روی کویر ایران، باید از استان کرمان به اصفهان برویم و سراغ کویر مصر را بگیریم. همانند کلوت های شهداد، فصل مناسب سفر به کویر مصر اکتبر است و در این زمان، علاوه بر من و شما، جهانگرد های خارجی نیز اسب خود را برای بازدید از ایران زین کرده اند.
برای رسیدن به کویر مصر، باید به چهارصد کیلومتری شرق اصفهان برویم؛ آنجا بسته به انتخابی که می کنیم، شهر خور یا جندق پل ارتباطی ما و کویر مصر خواهد بود. از خور شصت کیلومتر به شمال و از جندق چهل کیلومتر به شرق راستای است که باید بپیماییم تا به شب، سکوت و کویر برسیم. درختچه های گز، تاق، نخل های زیبا و تپه های شنی که لحظه ای هستند و دمی بعد با باد به شکلی دیگر درمی آیند؛ بستری مناسب برای پیاده روی و کویرنوردی فراهم آورده است.
9. کمپ کویری متین آباد
سفر به کویر مصر و کلات شهداد برنامه هایی دو یا سه روزه می طلبد و علاوه بر این، برای پیاده روی و کمپ کردن در منطقه های از آن، به راهنما، تور و گروه نیاز است. اگر در حال حاضر چنین شرایطی ندارید و در پی یک محیط سازگارتر می شد؛ بهترین انتخاب کمپ کویری متین آباد است. برای رسیدن به این کمپ مجهز، زیبا و مدرن، باید در راستا اتوبان تهران به اصفهان شصت کیلومتر از شهر کاشان عبور کنید و به سمت بادرود و روستای خالد آباد ادامه راستا دهید. از آنجا دوازده کیلومتر راه دارید و راهنماهای راستا شما را یاری خواهند کرد.
چادرهایی که به اشکال سنتی برای اقامت طراحی شده اند فوق العاده باکیفیت هستند و خدمات بهداشتی در پاکیزه ترین حالت ممکن واقع شده است. شترسواری، رصد ستارگان در شب و دوچرخه سواری تفریحاتی است که کمپ کویری متین آباد در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهد و همین دلیل، در فهرست بهترین راستاهای پیاده روی ایران قرار گرفته است.
10. کویر اشتهارد کرج
استان البرز منطقه عجیبی است. در شمال آن به دره طالقان و ارتفاعات ییلاقی می رسیم و در جنوبش، قشلاق کویری زیبا و سرخ رو که کم کم جای خود را بین جاذبه های دنیاگردی ایران باز می کند؛ انتظارمان را می کشد. برای مشاهده تپه های نمکی و نزدیک شدن به ستارگان آسمان به هنگام شب، کافی است خود را به شصت کیلومتری جنوب کرج رسانده و آنجا تنهایی خود را به دل طبیعت بسپارید.
شوره زار حاصل از حرکت رودخانه فصلی اشتهارد در دل کویر، ارتفاعات پدید آماده حاصل از خاک بازی بادهای موسمی، پوشش گیاهی خاص منطقه ها گرم و سکوت منحصر به فرد؛ لذتی دوچندان به پیاده روی کویری شما خواهد بخشید.
جمع بندی و کلام آخر
در این نوشته کوشیدیم بهترین راستاهای پیاده روی ایران در فصل های سرد و گرم را فهرست کنیم. اگر در زمستان هستید و قصد فعالیت در هوای گرم را دارید به دسته دوم نظر داشته باشید و اگر شرایط و خواسته شما خلاف مطلب فوق پیش می رود؛ به دسته اول رجوع کنید. مثل همیشه، ناگفته پیداست که دیدنی های سرزمین چهارفصل ایران به مطالب بالا محدود نمی شود و ما تنها در پی چند نمونه گل درشت که امکان پیاده روی را فراهم می کنند بوده ایم. با این تفاسیر، مشتاقانه آماده دریافت نظر و تجارب ارزشمند شما هستیم تا این نوشته روز به روز غنی شده و عیار بگیرد.
منبع:عـلی بـابا
منبع: دیجیاتور