فراوری غذای آبزیان با استفاده از ضایعات ماهی قزل آلا

به گزارش وبلاگ روشینا، فراوری غذای آبزیان با استفاده از ضایعات ماهی قزل آلا، صرفه جویی 125 میلیارد تومانی را به همراه داشته است.

فراوری غذای آبزیان با استفاده از ضایعات ماهی قزل آلا

به گزارش خبرنگار از ، حدود 45 تا 60 درصد از کل ماهی شامل سر، دم، باله ها، پوست، فلس، امعاو احشا و ستون فقرات را مواد زائد تشکیل می دهند.

جعفری محقق پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت: مواد زائد جانبی ماهی حاوی پروتئین، چربی و سایر مواد مغذی نسبتا بالایی بوده ، ولی در اکثرموارد بدون هیچ گونه استفاده بهینه ای دور ریخته شده و باعث آلودگی زیست محیطی هم می گردد.

وی اضافه کرد: یکی از محصولات جانبی در واحد فراوری ماهی قزل آلا امعا و احشا که بین 10 تا 15 درصد از وزن ماهی را تشکیل می دهند و این امعا و احشا ماده مناسبی برای تبدیل به پودر نبوده و زمان ماندگاری پودر تهیه شده بواسطه داشتن چربی بالا پایین است.

سبدغذایی گران قیمت آبزیان

فارابی کارشناس شیلات مازندران گفت: سبدغذایی آبزیان متنوع تر از حد تصور ماست، گندم، ذرت، سویا، پودر ماهی و جلبک بخشی از مهمترین جیره غذایی ماهیان درصنعت آبزی پروری است.

وی اضافه کرد: 60 تا 70 درصد قیمت تمام شده ماهی را پودرماهی به خود اختصاص می دهد وهزینه برای صنعت آبزی پروری بسیار بالا است.

این هزینه بالا سبب شد تا محققان پژوهشکده اکولوژی دریای خزر با ضایعات ماهی قزل آلا به فکر فراوری جیر غذایی ارزان قیمت برای آبزیان بیافتند.

سیلو کردن ضایعات ماهی قزل آلا با استفاده از استارتر های میکروبی

صفری مجری طرح پژوهشکده اکولوژی دریای خزر با بیان اینکه ضایعات ماهی قرل آلا اصلا و تحت هیچ عنوان قابل تبدیل به پودر ماهی نیست، گفت: یک فراورده مفید با ارزش اضافه نموده بسیار بالا از ضایعات دور ریختنی ماهی فراوری کردیم.

وی اضافه کرد: ضایعات ماهی قزل آلا از جمله سر، فلس و باله پس از چرخ شدن، تخمیر و اضافه شدن باکتری مفید در دمای 35 درجه تبدیل به بیوسیلاژ یا محصول پروتینی ماهی می گردد.

صفری گفت: بیوسیلاژ فراوری شده بواسطه ph اسیدی دارای زمان ماندگاری بالایی بوده و می تواند از آن به عنوان جایگزین پودرماهی در جیره آبزیان استفاده کرد.

مجری طرح پژوهشکده اکولوژی دریای خزر اضافه کرد: بیوسیلاژ فراوریه شده خشک غنی از باکتری های لاکتیک (پروبیوتیک) بوده و بر شاخص های رشد و سیستم ایمنی ماهی های کپور و قزل آلا تاثیر مثبت داشته و جز محصولات بیولوژیک فرا سودمند محسوب می گردد.

طریق فراوری بیو سیلاژ آزمایشگاهی با استفاده از ضایعات ماهی قرل آلا

جعفری محقق پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت: ابتدا امعا و احشا ماهی قرل آلا چرخ اولیه می گردد سپس حرارت اولیه داده می گردد تا تیمار گردد بعد از آن میکروبی طبیعی موجود در این ضایعات با سرد کردن غیر فعال می گردد.

وی اضافه کرد: پس از سرد شدن میکروبی مفید که محققان پژوهشکده اکولوژی دریای خزر فراوری کردند را به این ضایعات اضافه می گردد.

جعفری گفت: تخمیر با اضافه کردن منبع ازت و منبع کرین شامل ملاس در مدت 24 تا 48 ساعت انجام و بیوسیلاژ خشک فراوری و روانه بازار مصرف می گردد.

افزایش قابل محسوس وزن و کیفیت ماهی با استفاده از این ماده غذایی

تقوی محقق پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت:بعد از یک دوره دوماهه رشد مشاهده کردیم ماهی رشد بیشتر و از نظر کیفیت لاشه و طعم مزه خوبی داشته است.

وی اضافه کرد: فراوری این بیوسیلاژ یا محصول پروتینی ماهی سبب تقویت سیستم ایمنی ماهی شده است بطوری که ماهیان گرم آبی و سردآبی همچون کپور، آمور و قزل آلا در مقابل بیماری های مختلف مقاومت بیشتری داشته باشند.

تقوی گفت: در حالت عادی تخمیر امعا و احشا ماهی 10 روز تا یک ماه زمان می برد که با توجه به باکتری بهینه ای که این محققان اضافه می نمایند تخمیر در مدت 24 تا 48 ساعت انجام و ماده خشک که همان بیوسیلاژ است فراوری می گردد.

مصرف بیوسیلاژ یا محصول پروتینی ماهی در ماهیان کپور و آمور

این جیره غذایی فراوریه شده در پژوهشکده اکولوژی دریای خزر تاکنون برای ماهیان کپور و قزل آلا استفاده شده است.

مزایای این جیره غذایی حاوی بیوسیلاژ سبب شد تا آقای ابراهیمی پرورش دهنده ماهیان گرم آبی در روستای عیسی خندق ساری از این روش استفاده کند و با این روش هزینه فراوری پرورش ماهی گرم آبی را کاهش دهد.

ابراهیمی پرورش دهنده ماهیان گرم آبی در ساری گفت: غذای ماهی که در هر دو ماه استفاده می کردم حدود 8 میلیون تومان بود که با استفاده از این بیوسیلاژ یا محصول پروتینی ماهی به نصف کاهش یافته است.

وی اضافه کرد: برای ماهیان کپور وآمور در مدت دو ماه از این جیره غذایی استفاده نموده است و حدود 300 گرم به وزن ماهی در این مدت اضافه شده است.

امضا قرارداد با کارخانه فراوری غذای ماهی قرل آلا شهرکرد

محققان این مرکز برای فراوری انبوه این جیره غذایی با تنها کارخانه فراوری غذای ماهی قرل آلا در شهرکرد قرارداد امضا کردند.

صفری مجری طرح پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت: ضایعاتی که فراوری می گردد بواسطه اینکه این ضایعات سریع تحت تاثیر فساد قرار می گیرند به نوعی دور ریخته می گردد و آلودگی زیست محیطی ایجاد می نمایند.

وی اضافه کرد: تیم تحقیقاتی این مرکز با شرکت فرا دانه که بزرگترین شرکت فراوری نماینده خوراک آبزیان در خاورمیانه است و بزرگترین کارخانه فراوری دارد قرار داد امضا کرد.

صفری گفت: دراین شرکت روزانه بین 600 تا دو تن ضایعات ماهی قرل آلا جمع آوری می گردد.

مجری طرح پژوهشکده اکولوژی دریای خزر اضافه کرد: با فراوری سالانه 50 تن جیره غذایی حاوی بیوسیلاژ می گردد غذای 36 هزار تن ماهی کپور و قرل آلا را در استان مازندران تامین کرد.

وی گفت: با استفاده از این بیوسیلاژ، هزینه غذای هر کیلوگرم از ماهیان کپور و قرل آلا را از 12 هزار تومان به نصف کاهش داد و صرفه جویی 125 میلیارد تومانی خرید خوراک آبزیان را برای صنعت آبزی پروری مازندران به ارمغان آورد و این یعنی بخشی از احتیاج پروتئنی جامعه با قیمت مناسبتری روانه بازار می گردد.

محققان پژوهشکده اکولوژی دریای خزر قرار است در آینده نزدیک خوراک آبزیان را با استفاده از ضایعات ماهیان خاویاری، میگو و مرغ فراوری نمایند.

گزارش از آتنا رستمی آله خیلی

آ

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "فراوری غذای آبزیان با استفاده از ضایعات ماهی قزل آلا" امتیاز دهید

4 کاربر به "فراوری غذای آبزیان با استفاده از ضایعات ماهی قزل آلا" امتیاز داده اند | 4.8 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فراوری غذای آبزیان با استفاده از ضایعات ماهی قزل آلا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید