آمریکا رکورددار شکست های فضایی در دنیا، ر ویاهایی که پنبه شدند
به گزارش وبلاگ روشینا، باوجود آنکه سال ها از فعالیت فضایی آمریکا و شووری سابق می گذرد، اما این دو کشور هنوز در دسته آنهایی هستند که تعداد زیادی از مأموریت هایشان شکست می خورد و بار اقتصادی زیادی بر جای می گذارد.
گروه علمی و دانشگاهی وبلاگ روشینا، شهین مردانی:چند سالی پس از سرانجام جنگ جهانی دوم پدیده ای به نام رقابت فضایی ببین دو ابرقدرت شرق و غرب شروع شد. فرایند توسعه فناوری فضایی این دو کشور یعنی اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده آمریکا سریع تر از سایر کشورها بوده و البته شکست های بزرگی نیز در جهت این پیشرفت پدید آمد.
باوجود آنکه سال ها از فعالیت فضایی آمریکا و شوروی سابق می گذرد، اما این دو کشور هنوز در دسته آنهایی هستند که تعداد زیادی از مأموریت هایشان شکست می خورد و بار اقتصادی زیادی بر جای می گذارد.
کشورهایی که به فناوری فضایی دست پیدا نموده اند، آرزوهای دوردستی دارند که بواسطه آنها قرار است انسان را نه تنها در قمر کره زمین، بلکه در سیاره ای خارج از زمین ساکن نمایند و صنعت گردشگری را به جو نیز منتقل نمایند.
در گزارش حاضر به بعضی از مهم ترین حوادث و شکستهای پدید آمده در برنامه فضایی کشورهای مختلف می پردازیم:
1. آمریکا
آمریکا برنامه فضایی خود را از سال های 1960 شروع نموده و در این راه شکست های زیادی همراه با تلفات انسانی متحمل شده است. در دهه شصت میلادی ، ماموریت های فضایی آمریکا باعث مرگ بیش از 20 فضانورد شده اند.
بزرگ ترین فاجعه در رکورد فعالیت های ناسا
آپولو-1 بزرگترین فاجعه و اتفاقی تاریخی در رکورد فعالیت های ناسا محسوب شده است؛ در 27 ژانویه 1967 ویرجیل گاس گریسوم، ادوارد اچ ویات و روجر بی چافی در حادثه ای عجیب در داخل بخش فرماندهی آپولو مشغول تمرین بودند که به دلیل نامعلومی آتش سوزی در داخل محفظه رخ داد.
محفظه ای که درب آن تنها از داخل باز می شد و در نتیجه افراد بیرون فضاپیما توانستند تنها شاهد سوختن همکاران خود در زمان کوتاه حادثه باشند.
انفجار فضاپیمای چلنجر و کشته شدن 7 فضانورد در فضا
واقعه انفجار شاتل فضایی چلنجر در تاریخ 28 ژانویه 1986 رخ داد. شاتل فضایی چلنجر در 73 ثانیه بعد از پرواز خود منفجر و تبدیل به چند تکه شد که منجر به مرگ تمام هفت خدمه شد. این فضاپیما در طول اقیانوس اطلس و در سواحل فلوریدا مرکزی دچار نقص فنی و انفجار شد.
محفظه خدمه و بسیاری از قطعات دیگر فضاپیما در پس از یک جستجوی طولانی و عملیات بازیابی از کف اقیانوس جمع آوری شد.
دست کوتاه ناسا برای رسیدن به مریخ
گزارشگران موسسه سیاست علم و فناوری (STPI) به این نتیجه رسیده اند که ناسا هیچ شانسی برای انجام یک مأموریت سرنشین دار در مریخ تا سال 2033 ندارد و این درحالیست که این سازمان در تمام نشست های خبری خود، 13 سال دیگر را به عنوان سالی بیان می نماید که انسان ساکن مریخ خواهد شد.
موسسه سیاست علم و فناوری (STPI) با آنالیز اطلاعات موجود نتیجه گیری نموده، ممکن است اولین مأموریت سرنشین دار مریخ در اواخر دهه 2030 انجام گردد.
نویسندگان این گزارش خاطرنشان کردند که حتی بدون محدودیت های مربوط به بودجه، یک مأموریت مداری در مریخ برای سال 2033 نمی تواند واقع گرایانه باشد.
شاتل فضایی کلمبیا نابود شد
شاتل فضایی کلمبیا در جریان بازگشت از مأموریت دو هفته ای STS-107 خود، دچار آسیب شدید و نابود شد. به علت نقص در سیستم حفاظت گرمایی (TPS) بال سمت چپ فضاپیما دچار آسیب فیزیکی شدیدی شد و از بین رفت و نهایتا فضاپیما در حین بازگشت مجدد به پایگاه فضایی و در حالی که در ارتفاع کمتر از 65 کیلومتر از سطح زمین قرار داشت، از هم متلاشی شد.
این حادثه در ناحیه جنوب غربی ایالات متحده بوقوع پیوست و تکه های فضاپیما در نواحی تگزاس و لوئیزیانای مرکزی سقوط کردند.
قدرتمندترین راکت جهان که تکه تکه شد
در سال 2015، شرکت خصوصی اسپیس ایکس مستقر در آمریکا تصمیم گرفت راکت فالکون 9 را به فضا روانه کند تا بتواند تجهیزات مورد احتیاج پایگاه هوایی بین المللی را به آن برساند، اما سه دقیقه بعد از پرتاب، راکت منفجر شد و ماموریت ناتمام ماند؛ در عرض ده ثانیه راکت منفجر و تکه تکه شد. کپسول دراگون حاوی سوخت مرکزی به داخل اقیانوس سقوط کرد.
پرتاب هایی که به تأخیر خوردند
با وجود آنکه دهه هاست آمریکا فعالیت فضایی انجام می دهد، اما هنوز مأموریت های هستند که با تأخیر روبرو می شوند و همه آنها صرفا به دلیل شرایط جوی نیستند. اختلال در عملکرد موتور موشک ها یکی از عوامل بسیار رایج برای تأخیر در برنامه های فضایی این کشور است.
2. هند
سازمان پژوهش های فضایی هند در سال 1969 بنیادگذاری شد و نخستین ماهواره خود به نام آریاباتا را با یاری اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در آوریل 1975 به فضا پرتاب کرد.
ماهوراه روهینی نخستین ماهواره ای بود که توسط تجهیزات ساخت هند (SLV-3) در مدار نهاده شد. این سازمان پس از آن راکت PSLV را برای قرار دادن ماهواره در مدار قطب آهنگ و راکت GSLV را برای قرار دادن ماهواره های زمین آهنگ ساخته است؛ این راکت ها چندین ماهواره مخابراتی و ماهواره دیدبانی زمین را در مدار قرار داده اند.
شکست در فرود روی ماه
بنابر اعلام سازمان پژوهش های فضایی هند(ISRO)، فرود نخستین فضاپیمای این کشور در نزدیکی قطب کشف نشده جنوب ماه نافرجام ماند.
در برنامه ریزی های سازمان پژوهش های فضایی هند قرار بود فضاپیمای چاندرایان 2 روز دوشنبه (15 ژوئیه) به فضا پرتاب گردد اما پرتاب این فضاپیما به دلیل اشکال فنی به تعویق افتاد و درنهایت پس از پرتاب با شکست روبرو شد.
این ماه نورد حدود 11 دقیقه قبل از فرود بر سطح کره ماه در شرایط وارونه قرار داشته و همین مساله باعث اختلال در سیستم های مخابراتی و ارتباطی آن شده است.
3. چین
برنامه فضایی چین از سال 1961 میلادی با پرتاب موشک به فضا شروع شد وبا ساخت ماهواره با یاری شوروی گسترش یافت.
در سال 1970 میلادی چین توانست پنجمین کشوری گردد که ماهواره ساخت خود را به فضا بفرستد؛ پس از آن چین برنامه فرستادن انسان به فضا را در دستور کار خود قرار داد.
چین همچنین پیشنهاد همکاری در ایستگاه فضایی جهانی را داد ولی این پیشنهاد با مخالفت آمریکا روبرو شد. به این دلیل چین برنامه ساخت ایستگاه فضایی چینی را در دستور کار خود قرار داده است.
ماهواره ای که به فضا نرسید
یک موشک حامل چینی که به منظور واکنش چین به شرکت اسپیس ایکس(SpaceX) آمریکا ساخته شده بود، در نخستین پرواز خود پیروز به قرار دریافت در مدار نشد.
یک شرکت مستقر در پکن به نام لنداسپیس (Landspace) این موشک سه مرحله ای موسوم به Zhuque-1 را ساخته است. این شرکت در وبلاگ خود تایید کرد که مراحل اول و دوم این موشک به دلیل خرابی مرحله سوم به مدار نرسیدند.
شکست دومین پرتاب موشک جدید چین
دومین پرتاب نسل جدید موشک های Long March-5 در سال 2018 بازنده شد؛ این ضربه ای به برنامه های بلندپروازانه موشکی این کشور به حساب می آید.
این موشک ماهواره مخابراتی حمل می کرد و از مرکز فضایی ونچانگ در جنوب ایالت هاینان چین به فضا ارسال شد اما 40 دقیقه بعد، خبرگزاری شینهوا اظهار داشت این پرتاب بازنده شده اما جزییات دیگری به این خبر اضافه نکرد.
اما پس از آن شینهوا در توییتر خود اظهار داشت: طی پرواز انحرافی مشاهده شد. درهمین راستا تحقیقات بیشتر در حال اجرا است.
موشک مذکور با ارتفاع 5 و قطر 57 برای حمل 25 تن بار به مدار زمین ساخته شده بود و این شکست به معنای تاخیر در اجرای بعضی برنامه های فضایی چین از جمله ارسال انسان به ماه است.
4. روسیه
سازمان فضایی فدرال روسیه سازمان ملی فضایی کشور روسیه است؛ این سازمان با نام کوتاه روسکوسموس شناخته می گردد؛ روسکاسموس در سال 1992 و پس از فروپاشی شوروی سابق تأسیس شد و میراث دار برنامه های فضایی شد.
حادثه سایوز-1
حادثه سایوز-1 در 24 آوریل 1967 رخ داد و به مرگ ولادیمیر کاماروف یکی از فضانوردان پیروز روسی منجر شد. در این حادثه به دلیل از کار افتاد سلول خورشیدی، تأمین توان برای سفیه با مشکل روبرو شده و با از کار افتادن بعضی سامانه ها، کاماروف با سختی سفینه را برای بازگشت به زمین راهنمایی کرد که در نهایت با ایراد پیدا کردن چتر ترمز بخش(ماژول) بازگشت به زمین سفیه سایوز-1 و برخورد آن به زمین اولین شکست یک مأموریت فضایی رقم خورد.
بازگشت فضاپیما به زمین به دلیل نقص فنی
فضاپیمای سایوز ام اس-10 روسیه که سال 2018 یک فضانورد روس و یک فضانورد آمریکایی را به ایستگاه فضایی بین المللی منتقل می کرد، به دلیل نقص فنی مجبور به بازگشت به زمین شد.
فضاپیمای سایوز ام اس-10 ساخت روسیه از پایگاه فضایی بایکونور روسیه در قزاقستان راهی ایستگاه بین المللی فضایی بود که مأموریتش ناتمام ماند؛ در نهایت اتاقک فضاپیما که حامل فضانوردان روس و آمریکایی بود، در 20 کیلومتری شرق شهر جزقازغان قزاقستان فرود آمد.
فضاپیمایی که به ایستگاه متصل نشد
فضاپیمای بدون سرنشین سایوز ام.اس-14 (Soyuz MS-14) حدود 5 ماه پیش همراه با ربات انسان نمای فدور راهی فضا شد که درنهایت اعلام شد عملیات اتصال این فضاپیما به ایستگاه فضایی بین المللی با نقص فنی روبرو شده و انجام نشده است.
ربات انسان نمایی که به درد فضا نمی خورد
پس از شکست در اتصال به ایستگاه فضایی، فدور چند روز بعد توسط یک موشک از ایستگاه فضایی روسیه در قزاقستان به فضا پرتاب شد و پس از انجام ماموریت 10 روزه خود به زمین بازگشت و درنهایت تعیین شد این ربات انسان نما موسوم به فدور نمی تواند جایگزین مناسبی برای فضانوردان در سفرهای پرخطر و طولانی فضایی باشد.
انتهای پیغام/
منبع: خبرگزاری فارس