جزئیات کارآزمایی بالینی واکسن کووید 19 فخرا منتشر شد
به گزارش وبلاگ روشینا، مطالعه فاز 1 آنالیز بی خطری، ایمنی زایی و انتخاب دوز مناسب واکسن غیر فعال شده کووید 19 FAKHRAVAC (MIVAC) در گروه های واکسن در دو دوز 6^10 × 2.5 و 6^10 × 0.5 (TCID50) در هر دوز و دو برنامه تزریقی با فاصله های 2 و 3 هفته ای در جمعیت سالم بالغ 55-18 ساله، کارآزمایی بالینی تصادفی شده، دوسو کور با کنترل پلاسبو در مرکز ثبت کارآزمایی بالینی ایران ثبت شد.
با ما همراه باشید و درباره وبلاگ هیچکس بیشتر بدانید.
هدف اصلی مطالعه درمانی بوده و هدف آن مطالعه مشخص دوز، ایمنی و ایمنوژنیسیتی واکسن غیرفعال شده کووید 19 FAKHRAVAC (MIVAC) در جمعیت سالم 18 تا 55 ساله است.
این کارآزمایی بالینی به این شکل طراحی شده است که دارای گروه کنترل با گروه های موازی بر روی 135 داوطلب که 15 نفر به صورت پیش قراول بدون کورسازی و 120 نفر در پنج گروه 24 نفری به صورت دو سو کور و تصادفی شده وارد مطالعه می شوند.
این مطالعه در مرکز کارآزمایی بالینی فخرا انجام می گردد.
تاریخ آغاز و پایان بیمارگیری مورد انتظار از 20 اسفند 99 تا 20 فروردین 1400 پیش بینی شده است.
شرایط عمده ورود به مطالعه قبل از تصادفی سازی
سن 18 تا 55 سال. شاخص توده بدنی بین 18 تا 35 کیلوگرم بر متر مربع. دارا بودن سلامتی کامل بر اساس معیارهای بالینی و آزمایشگاهی. عدم ابتلاء فعلی یا قبلی به بیماری کووید 19. عدم بارداری. استفاده از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری.
امضای فرم رضایت نامه آگاهانه داشتن تابعیت ایرانی. شرکت نمایندگان توانایی مطالعه و درک رضایتنامه آگاهانه را داشته باشند. ترجیحاً داشتن تحصیلات دیپلم و بالاتر. درجه حرارت کمتر یا مساوی 37.2 درجه سانتیگراد زیر زبانی بر اساس تب سنج الکترونیک.
منفی بودن تیتر آنتی بادی IgG و IgM علیه آنتی ژن N کووید 19. منفی بودن تست RT-PCR برای تشخیص کووید 19. تست خونی منفی الایزا IgG علیه HIV.
تعداد ضربان قلب بین 60 تا 100 فشار خون سیستولیک (بین 90 تا 140 میلی متر جیوه). فشار خون دیاستولیک (بین 60 تا 90 میلی متر جیوه). قبول تعهدات مربوط به کاهش احتمال ابتلاء به کووید 19 . تست منفی بارداری β-hCG در روز غربالگری و روز واکسیناسیون.
شرکت نمایندگان در کارآزمائی بالینی باید از زمان اولین واکسیناسیون تا 3 ماه پس از آخرین واکسیناسیون از اهدای خون یا پلاسما خودداری نمایند. عدم شرکت فرد در کارآزمایی دیگر در طول مطالعه حاضر.
ابراز آمادگی فرد برای ماندن جزو افراد مورد پایش در مطالعه برای کل مدت مطالعه تا مراحل تحقیق طی 14 ماه پایان پذیرد. استفاده از یک روش مطمئن پیشگیری از فرزندآوری در خانم ها و آقایان تا 3 ماه بعد از آخرین دوز واکسن.
شرایط عمده عدم ورود به مطالعه قبل از تصادفی سازی
ابتلاء فعلی به هر نوع بیماری علامت دار حاد یا مزمن که احتیاجمند مراقبت مداوم داخلی یا جراحی باشد. صاحبان مشاغل پر خطر در معرض ابتلاء به کووید 19 شامل کادر درمان، مشاغل دارای تماس نزدیک با ارباب رجوع اشتغال به صورت وظیفه (سربازان) در زیرمجموعه های نیروهای مسلح.
شیردهی. سابقه دریافت هرگونه واکسن تحقیقاتی در طی 30 روز قبل از روز غربالگری. سابقه دریافت خون و یا هرنوع فرآورده خونی و یا ایمنوگلوبولین در ظرف 3 ماه قبل از روز غربالگری. سابقه مصرف طولانی مدت داروهای کاهنده سیستم ایمنی یا کورتیکواستروئیدهای سیستمیک در 4 ماه اخیر منتهی به روز غربالگری.
سابقه ابتلاء به بیماری های آلرژیک از جمله آنژیو ادم و یا واکنش های آنافیلاکسی. سابقه هر نوع حساسیت به دارو یا واکسن. سابقه ابتلاء به سرطان یا انجام شیمی درمانی در 5 سال گذشته. سابقه ابتلاء به بیماری های جدی روانپزشکی.
سابقه ابتلاء به اختلالات خونی (دیسکرازی، انعقادی، کمبود یا اختلال پلاکت، کمبود فاکتورهای خونی) ابتلاء به بیماری های مزمن انسدادی ریه از قبیل آسم و COPD، بیماری های ایسکمیک قلبی عروقی که توسط پزشک متخصص تشخیص داده شده باشد و تحت درمان باشد.
ابتلاء به هر گونه فشار خون که توسط پزشک تحت درمان باشد. ابتلاء به هر گونه دیابت که توسط پزشک تحت درمان باشد. سابقه ابتلاء به بیماری های نورولوژیک مزمن (از جمله تشنج و صرع). هرگونه سابقه سو مصرف (اعتیاد) مواد و یا الکل در عرض 2 سال گذشته. هرگونه اشکال در نتایج آزمایشات هماتولوژی و یا بیوشیمی انجام گرفته در زمان غربالگری بالاتر از درجه 1.
سابقه ابتلاء به کووید -19 تأیید شده. ابتلاء به هپاتیت B و C حاد یا مزمن. دریافت داروی پروفیلاکسی علیه سل. سابقه سنکوپ با تزریق و یا مشاهده خون فردی که به هرعلت اسپلنکتومی شده است. هرگونه تماس نزدیک با فرد مبتلا قطعی به کووید -19 در مدت حداکثر دو هفته قبل از روز دریافت دوز اول واکسن.
گروه های کور شده در مطالعه شامل شرکت نماینده، مراقب بالینی، محقق، ارزیابی نماینده پیامد، بررسی نماینده داده، کمیته ایمنی و نظارت بر داده ها است.
توصیف نحوه تصادفی سازی
در این مطالعه از روش تصادفی سازی بلوکی Block Randomization با استفاده از سایز بلوک های متفاوت، برای تخصیص هر شرکت نماینده به گروه های مداخله استفاده خواهد شد. از نرم افزار اکسل و فانکشن (rand) برای تهیه ترتیب های تصادفی در داخل هر بلوک بهره گرفته می گردد. پس از مشخص نوع مداخله در هر شرکت نماینده، یک کد غیر تکراری چهار رقمی به فرد اختصاص داده می گردد. کدهای اختصاص داده شده به وسیله یک نرم افزار به ترتیب به داوطلبان واجد شرایط تعلق می گیرد.
توصیف نحوه کورسازی
در این مطالعه از آدجوانت واکسن بدون ذرات ویروس کشته شده، به عنوان پلاسبو استفاده خواهد داشت. کلیه افراد بجز اپیدمیولوژیست (مسئول تصادفی سازی) نسبت به تخصیص نوع IMP کور خواهند بود. این مطالعه دارو نما دارد.
در ابتدای مطالعه کمیته پایش ایمنی و داده ها نسبت به اختصاص IMP در مطالعه کور خواهد بود. در صورت بروز هر گونه عارضه جدی در داوطلب و یا تفاوت قابل ملاحظه در گروه های مطالعه، کد داوطلب مورد نظر یا گروه های مطالعه به درخواست DSMB رمزگشایی خواهد شد. در سایر موارد بالینی نیز با تأیید محقق اصلی رمز گشایی قابل انجام خواهد بود.
بیماری مورد مطالعه سندرم زجر تنفسی حاد ناشی از کرونا ویروس نوع دو است.
متغیر پیامد اولیه
توضیح متغیر پیامد 1: علائم حیاتی غیر طبیعی و آنافیلاکسی بلافاصله پس از تزریق. علائم حیاتی شامل دمای بدن، تعداد تنفس، تعداد ضربان قلب، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک قبل و بلافاصله بعد از واکسیناسیون اندازه گیری می گردد.
مقاطع زمانی اندازه گیری: در سه ساعت اول بعد از هر نوبت واکسیناسیون.
نحوه اندازه گیری متغیر: درجه حرارت با استفاده از ترمومتر دیجیتال در زیر زبان اندازه گیری می گردد. تعداد ضربان قلب و تنفس در طول یک دقیقه و توسط پرسنل تحقیق شمارش خواهد شد. فشار خون توسط دستگاه فشار سنج دیجیتال در حالت نشسته اندازه گیری خواهد شد.
توضیح متغیر پیامد 2: رخداد ناخواسته موضعی در هفته اول بعد از دریافت واکسن که عبارتند از درد، حساسیت، اریتم و قرمزی، و تورم و سفتی.
مقاطع زمانی اندازه گیری: روزانه طی 7 روز اول بعد از هر نوبت واکسیناسیون.
نحوه اندازه گیری متغیر: با شرکت نمایندگان در طی هفت روز بعد از هر نوبت واکسیناسیون به صورت روزانه تماس گرفته خواهد شد و پرسنل مطالعه فرم رخداد ناخواسته موضعی را تکمیل خواهند کرد.
توضیح متغیر پیامد 3: رخداد ناخواسته سیستمیک در هفته اول بعد از دریافت واکسن شامل تهوع و استفراغ، اسهال، سردرد، خستگی، درد عضلانی و سایر بیماری ها یا عوارض بالینی.
مقاطع زمانی اندازه گیری: روزانه طی 7 روز اول بعد از هر نوبت واکسیناسیون و پس از آن ماهانه تا شش ماه.
نحوه اندازه گیری متغیر: با شرکت نمایندگان در طی هفت روز بعد از هر نوبت واکسیناسیون به صورت روزانه تماس گرفته خواهد شد و پرسنل مطالعه فرم رخداد ناخواسته سیستمیک را تکمیل خواهند کرد.
توضیح متغیر پیامد 4: نتایج غیر طبیعی یافته های آزمایشگاهی شامل: Hemoglobin, WBC, Lymphocytes cell, Neutrophils, Eosinophils, Platelets, ESR, CRP, LDH,CPK, RT-PCR for SARS-CoV-2, Sodium, Potassium, BUN , Creatinine, Alkaline phosphatase, ALT, AST, Bilirubin (total), Uric Acid, U/A, Urine protein, Urine glucose, Urine RBC.
مقاطع زمانی اندازه گیری: 7 روز پس از هر نوبت واکسیناسیون.
نحوه اندازه گیری متغیر: هر یک از تست ها با استفاده از کیت مربوطه انجام خواهد شد.
متغیر پیامد ثانویه
توضیح متغیر پیامد ثانویه 1: رخدادهای شدید نامطلوب SAE، رخدادهای شدید پیش بینی نشده مشکوک SUSAR و رخدادهایی که احتیاج به مراجعه پزشکی دارند MAAE.
مقاطع زمانی اندازه گیری: تا شش ماه بعد از آخرین دوز واکسن.
نحوه اندازه گیری متغیر: ارزیابی عوارض ماهانه به صورت تلفنی انجام خواهد گرفت.
توضیح متغیر پیامد ثانویه 2: رخداد بیماری کووید 19 دو هفته بعد از تزریق نوبت دوم واکسن بنا بر تعریف وزارت بهداشت با تست PCR مثبت.
مقاطع زمانی اندازه گیری: دو هفته بعد از دوز دوم واکسن تا پایان مطالعه.
نحوه اندازه گیری متغیر: یافته های بالینی، معاینات، تست های آزمایشگاهی.
توضیح متغیر پیامد ثانویه 3: سطح سرمی آنتی بادی IgG اختصاصی برای آنتی ژنهای N , S
مقاطع زمانی اندازه گیری: در برنامه واکسیناسیون 14-0: در روزهای صفر، 7، 14، 28، 42، 72 و ماه های 3، 6، 9 و 12 و در برنامه واکسیناسیون 21-0: در روزهای صفر، 7، 14، 21، 35، 49 و ماه های 3، 6، 9 و 12.
نحوه اندازه گیری متغیر: روش الیزا
توضیح متغیر پیامد ثانویه 4: میزان فعالیت آنتی بادی خنثی نماینده.
مقاطع زمانی اندازه گیری: در برنامه واکسیناسیون 14-0: در روزهای صفر، 14، 28، 42، و ماه های 3، 6، 9 و 12 و در برنامه واکسیناسیون 21-0: در روزهای صفر، 21، 35، 49 و ماه های 3، 6، 9 و 12. این پیامد در روز صفر و 2 هفته بعد از تزریق دوم برای کلیه داوطلبان و در سایر مقاطع اندازه گیری برای 20 درصد از شرکت نمایندگان اندازه گیری خواهد شد.
نحوه اندازه گیری متغیر: تیتر آنتی بادی خنثی نماینده ویروس SARS-CoV-2.
توضیح متغیر پیامد ثانویه 5: میزان فعالیت ایمنی سلولی و سلامت ایمنی سلولی.
مقاطع زمانی اندازه گیری: در برنامه واکسیناسیون 14-0: در روزهای صفر، 14، 28، 42، و ماه های 3، 6، 9 و 12 و در برنامه واکسیناسیون 21-0: در روزهای صفر، 21، 35، 49 و ماه های 3، 6، 9 و 12. این پیامد در روز صفر و 2 هفته بعد از تزریق دوم برای کلیه داوطلبان و در سایر مقاطع اندازه گیری برای 20% از شرکت نمایندگان اندازه گیری خواهد شد.
نحوه اندازه گیری متغیر: اندازه گیری مطلق زیرجمعیت های سلولی لنفوسیت ها (B, T, NK) و نسبت آنها، اندازه گیری زیرجمعیت سلول های تی (CD3+CD4+, CD3+CD8+)، اندازه گیری TNF-a و اینترلوکین های 4 و 5 و 2 و 17 و 6 و 12 و 17 آ و 17 اف و 21 و 8 و 10 .تکثیر سلولی با استفاده از روش CFSE. اندازه گیری اینترفرون گاما داخل سلولی (اینترلوکین 4 و TNF آلفا) در سلول های CD4 و CD8 مواجهه یافته با آنتی ژن.
گروه های مداخله
گروه مداخله 1: دریافت واکسن در صفر -14 با دوز 6^10 × 0.5 (TCID50) شرکت نمایندگان این گروه دو نوبت واکسن FAKHRAVAC (MIVAC) با دوز 6^10 × 0.5 (TCID50) را به صورت IM در عضله دلتوئید و به فاصله 14 روز دریافت می نمایند.
گروه مداخله 2: دریافت واکسن در صفر -14 با دوز 6^10 × 2.5 (TCID50) شرکت نمایندگان این گروه دو نوبت واکسن FAKHRAVAC (MIVAC) با دوز 6^10 × 2.5 (TCID50) را به صورت IM در عضله دلتوئید و به فاصله 14 روز دریافت می نمایند
گروه کنترل 1: دریافت پلاسبو (دارونما) در صفر -14 شرکت نمایندگان این گروه دو نوبت پلاسبو FAKHRAVAC (MIVAC) را به صورت IM در عضله دلتوئید و به فاصله 14 روز دریافت می نمایند.
گروه مداخله 3: دریافت واکسن در صفر -21 با دوز 6^10 × 0.5 (TCID50) شرکت نمایندگان این گروه دو نوبت واکسن FAKHRAVAC (MIVAC) با دوز 6^10 × 0.5 (TCID50) را به صورت IM در عضله دلتوئید و به فاصله 21 روز دریافت می نمایند.
گروه مداخله 4: دریافت واکسن در صفر -21 با دوز 6^10 × 2.5 (TCID50) شرکت نمایندگان این گروه دو نوبت واکسن FAKHRAVAC (MIVAC) با دوز 6^10 × 2.5 (TCID50) را به صورت IM در عضله دلتوئید و به فاصله 21 روز دریافت می نمایند.
گروه کنترل 2: دریافت پلاسبو در صفر -21 شرکت نمایندگان این گروه دو نوبت پلاسبو FAKHRAVAC (MIVAC) را به صورت IM در عضله دلتوئید و به فاصله 21 روز دریافت می نمایند.
حمایت نماینده اقتصادی این مطالعه سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی است.
منبع: خبرگزاری مهر