بنیاد سوئیسی به جای ایران پروژه نجات طاق کسری را بر عهده گرفت
به گزارش وبلاگ روشینا، ایران با بازی بوروکراسی فرصت بازسازی و حفاظت از مهم ترین اثر ساسانی خارج از مرز ها را از دست داد و وزارت فرهنگ عراق پروژه نجات طاق کسری را به بنیاد سوئیسی و دانشگاه پنسیلوانیا واگذار کرد.
به گزارش همشهری، بازی بوروکراسی برای نجات طاق کسری با اعلام این سخن معاون میراث فرهنگی کشور که گفته بود عراق از ایران دعوت کند، به نجات طاق کسری می رویم. چنان زمانبر شد که پایان بنیاد بین المللی الیف در سوئیس در تفاهم با دولت عراق کار حفاظت از ایوان مدائن را برعهده گرفت.
طاق کسری با قدمت 1800 سال، تنها بنای ساسانی باشکوه برجای مانده از دوره ساسانی در خارج از مرز های امروزی ایران است که در دوران خسروانوشیروان ساسانی در شهر باستانی تیسفون و در حوزه نفوذ ایران ساسانی احداث شد و اکنون در جنوب بغداد قرار گرفته است. طاق کسری عظیم ترین طاق خشتی دنیا است که بخش هایی از آن در آستانه سال 2021 میلادی برای دومین بار طی یک سال فروریخت. همزمان با فروریختن بخش هایی از طاق کسری و ایوان مدائن، کارزار های مردمی در ایران به راه افتاد و مردم ایران در یک کارزار از وزیر میراث فرهنگی خواستند نجات طاق کسری را در اولویت قرار دهد.
در کارزاری دیگر که امضای هنرمندان بنام نیز در آن مشاهده شد، از دو دولت ایران و عراق خواسته شد همکاری برای بازسازی طاق کسری در دستور کار دو دولت باشد. 11 تن از باستان شناسان و معماران و بازسازیگران ایرانی در داخل و خارج از کشور نیز در نامه ای به وزارت میراث فرهنگی، اعلام نمودند حاضر به کمک اقتصادی و فنی در بازسازی طاق کسری هستند. رسانه های عراقی دولت این کشور را به بی توجهی به شرایط طاق کسری و ایوان مدائن متهم و از آن دولت خواستند حفاظت از طاق کسری را در اولویت قرار دهد.
علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، اما در واکنش به درخواست های مردمی برای بازسازی طاق کسری اطلاع داد که موضوع را با محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه مطرح نموده و او قول تخصیص اعتبار برای بازسازی طاق کسری داده است. مونسان همچنین از احتیاج به 600 هزار دلار برای شروع کار اطلاع داد.
پایبندی وزارت میراث فرهنگی به بوروکراسی اداری در ماجرای نجات طاق کسری نه تن ها فرصت حضور ایران در عراق برای بازسازی و حفاظت از مهم ترین اثر ساسانی موجود در خارج از مرز های ایران را سوزاند که حتی زمینه ساز حضور مؤسسه بین المللی الیف (گروه بین المللی حفاظت از آثار تاریخی در کشور های دارای منازعات) سوئیس در جنوب بغداد برای نجات طاق کسری شد.
وزارت فرهنگ عراق اعلام نمود: مؤسسه بین المللی حفاظت از میراث فرهنگی در مناطق درگیری (الیف) و وزارت فرهنگ، دنیاگردی و آثار باستانی عراق برای حفظ طاق کسری همکاری می نمایند و اقدامات فوری برای حفاظت از ایوان مدائن را که بخش هایی از آن دچار ریزش شده و احتیاج فوری به حفاظت و بازسازی دارد، شروع می نمایند.
دولت عراق پیش تر در سال 2020 از بنیاد الیف سوئیس خواسته بود آن کشور را در حفاظت و بازسازی طاق کسری کمک کند. پس از این درخواست بود که بنیاد الیف با همکاری دانشگاه پنسیلوانیا آنالیز میدانی طاق کسری را برای انجام اقدامات ضروری انجام داد.
در فاز بعدی اقدامات، این بنیاد اقدام به اسکن طاق کسری کرد و تصاویر سه بعدی با وضوح بالا از این اثر تهیه کرد. حالا همین سه روز قبل بنیاد الیف سوئیس اعلام نموده است که 700 هزار دلار یعنی 100 هزار دلار بیشتر از آن چیزی که وزیر میراث فرهنگی ایران برای انجام اقدامات اولیه برای حفاظت و بازسازی طاق کسری اعلام نمود، به دانشگاه پنسیلوانیا و یک شرکت مشاور پرداخت نموده تا فرایند کلی حفاظت از طاق کسری و جلوگیری از ریزش بیشتر این طاق شروع گردد.
قرار است در این مرحله، مؤسسه بین المللی الیف با همکاری دانشگاه پنسیلوانیا و دولت عراق داربست های مخصوص حفاظت از طاق کسری را در این بنا نصب کند تا از فشار حجم بار طاق بکاهد. همچنین با نصب سنسور های خاص میزان انبساط و انقباض طاق به دلیل تغییر دما رصد می گردد تا پس از دریافت اطلاعات حسگرها، برنامه نگهداری طاق کسری شروع گردد.
لیث مجید حسین، رئیس اداره آثار باستانی و میراث فرهنگی عراق در نشست تفاهم با بنیاد سوئیسی برای نجات طاق کسری اعلام نمود: هدف از این برنامه حفاظت از میراث فرهنگی مهم دنیای با کمک دوستان عراق است. والری فری لند، مدیر اجرایی بنیاد بین المللی الیف سوئیس نیز در این نشست اعلام نمود، پروژه نجات طاق کسری با هدف حفظ یکی از برجسته ترین بنا های تاریخی خاورمیانه انجام می گردد و این بنیاد برای نجات طاق کسری دست در دست دولت عراق و دانشگاه پنسیلوانیا فعالیت می نماید.
منبع: فرارو